Diabetische voet

Hoe langer men diabetes heeft hoe meer kans op complicaties ten gevolge hiervan; de circulatie wordt minder en de huid wordt daardoor minder gevoed en het gevoel wordt minder.

Het is aan te raden om uw voeten regelmatig te laten controleren door een medisch pedicure.

Regelmatige controle kan ernstige gevolgen voorkomen.

Uw pedicure kijkt met zorg naar uw voeten, waaronder een extra controle op wondjes en/of drukplekken. Uw voeten worden met professionele zorg behandeld.

Tips voor voetverzorging:

  • Inspecteer dagelijks uw voeten, let op wondjes en verkleuringen.
  • Draag gave (het liefst wollen) sokken.
  • Liever niet op blote voeten lopen ivm kans op wondjes.
  • Controleer uw schoenen voor het aantrekken op oneffenheden, steentjes enz.
  • Was uw voeten dagelijks, zo min mogelijk met zeep, droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen.
  • Uw voeten zijn minder gevoelig, gebruik daarom nooit een kruik in bed.
  • Knip de nagels recht en niet te kort, vijl scherpe hoekjes af.
  • Laat uw voeten regelmatig controleren en behandelen door een gespecialiseerde pedicure, ook als u geen klachten heeft.

Diabetische voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden.

Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar het kan leiden tot ernstige problemen.

Oorzaken van voetwonden

De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes worden hieronder beschreven.

  •  Slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing.
  • Het snel ontstaan van huidbeschadigingen, vanwege afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening, anderzijds door een zenuwschade door de diabetes (autonome neuropathie). Ook een verminderd gevoel (diabetischeneuropathie) leidt tot huidbeschadigingen. Huidbeschadigingen ontstaan voorts door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel.

Diabetische Voetzorg per 1 januari 2015


In 2015 is de vergoeding van de Diabetische Voetzorg, zoals u die gewend bent te krijgen, veranderd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het medische zorggedeelte en het cosmetische gedeelte van de voetbehandeling.

Per 1 januari 2015 gaan vergoedingen plaats vinden op basis van zorgprofielen.


Het zorgprofiel beschrijft welke behandeling er nodig is om diabetische voetulcera (zweren) te voorkomen. Er zijn 4 zorgprofielen. Hoe hoger het zorgprofiel is, des te groter het risico op voetulcera, en des te meer voetzorg nodig is.

ZorgProfiel 0

Bij Zorgprofiel 0 kunt u rechtstreeks naar de Medisch Pedicure komen.

U krijgt geen vergoeding via de basisverzekering. U betaalt zelf bij de pedicure. Soms kunt u via de aanvullende verzekering in aanmerking voor vergoeding. Vraag dit na bij uw verzekeraar. U moet dit dan zelf declareren.

Zorgprofiel 1

Bij Zorgprofiel 1 kunt u rechtstreeks naar de Medisch Pedicure komen.

U krijgt 1x per jaar uitgebreid voetenonderzoek uit de basisverzekering vergoed. U krijgt geen vergoeding voor behandelingen aan uw voeten via de basisverzekering. U betaalt zelf bij de pedicure. Soms kunt u via de aanvullende verzekering in aanmerking voor vergoeding. Vraag dit na bij uw verzekeraar. U moet dit dan zelf declareren.

Zorgprofiel 2, 3 en 4

Bij Zorgprofiel 2,3 en 4 wordt u eerst door uw behandelaar naar een podotherapeut gestuurd. Deze doet bij u een uitgebreid voetenonderzoek en stelt een behandelplan op. Met dit behandelplan kunt u naar een Medisch Pedicure. In het behandelplan staat wat er

medisch noodzakelijk is. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Als u zorgprofiel 2 of hoger heeft dient u, indien u zich bij ons wilt aanmelden dit aan te geven bij uw podotherapeut. Uw podotherapeut zal uw behandelplan aan ons toezenden zodat wij uw decalarties voor u kunnen verzorgen.

Momenteel hebben wij contracten lopen bij de volgende podotherapeuten:

Voetencentrum Wender

Hallux Podotherapie

Eigen bijdrage

Vanaf 1 januari 2015 worden de behandelkosten rechtstreeks gedeclareerd naar de podotherapeut vanaf zorgprofiel 2. Afhankelijk van het behandelplan is het mogelijk dat niet alle kosten door de verzekering worden vergoed. Wilt u een standaard pedicure behandeling zoals u bij Voetcare@home gewend bent, dan zal er een geringe bijbetaling gevraagd worden (uiteraard altijd in overleg met u!). Eventuele bijbetaling kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.